All for Joomla All for Webmasters
+90 224 443 31 31 Pzt - Cum 08:00 - 18:00 Üçevler Mah. Nilüfer Ticaret Merkezi 67. Sk No:2 Nilüfer / Bursa
ÇÖZÜM ORTAĞINIZ

Yangın Vanaları

 YANGIN VANALARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

 Yangın Vanaları bölgesel denetleme ve kesme vana olarak kullanılmak amacıyla geliştirilmiş, yangın sistemlerinde kullanılan vanaların konumunun görülebilir ve izlenebilir olması gerekliliğinini göreceksiniz. Diğer kontrol ve kesme vanalarına göre dezavantajları; çok  yer kaplaması ve ekonomik olmayışıdır.

Yangın Vanaları Avantajları Nelerdir ; basınç kaybının diğer kontrol ve kesme maksadıyla kullanılan vanalara göre daha düşük olmasıdır. Yangın Vanaları Bu sayede yapılan hesaplamalarla pompa basıncını düşürmek mümkündür.

Uygulama Alanları:
Uygulama alanı çok geniş olup, toz ve gazlı söndürme uygulanan mahaller dışında yangın tesisatının birçok noktasında kullanılabilir. Fakat çoğunlukla su deposu önünde ve pompa emme ve basma hatlarında kullanılır.

ISLAK ALARM VANASI

Islak alarm vanaları, ıslak borulu sprinkler sistemlerinde dikey ve yatay pozisyonlarda kullanılabilirler. Otomatik sprinkler hattı ile pompa hattı arasına monte edilirler.Sıcaklık artısıyla sprinkler cam tüpü patlar ve sprinkler aktive olur, bu da basınç degisimlerinden dolayı valf klapesinin açılmasına sebep olur ve su akısı elektriksel ve mekanik olarak iletilir, böylece alarm cihazları sesli uyarı vermeye başlar..

KURU ALARM VANA

Kuru Alarm Vanada basınçlı hava tesisata özel bir orifis yardımıyla verilmekte, bu orifis ancak kayıpları karsılayabilecek sekilde beslemeye izin vermektedir. Kuru alarm vanaların üst tarafında hava, alt kısmında ise su bulunmaktadır.Yangın anında ilk önce hava otomatik olarak sprinkler ve vana üzerinden atılmakta daha sonra tesisata su verilmektedir. Kuru sistem donma tehlikesi bulunan yerlerle, normal durumlarda suyun zararlı etki yapabilecegi alanlarda kullanılmaktadır..

BASKIN ALARM VANASI

Baskın Alarm Vana sisteminin kullanım amacına göre degisik tipleri bulunmaktadır. Bu sistemde yine sahada sprinkler ve/veya sprey nozullar, alarm vanası istasyonunda ise deluge valf bulunmaktadır. Sprinkler ve/veya sprey nozul ile deluge valf arasında ya normal hava ya da basınçlı hava bulunmaktadır.
Basınçlı su deluge valfın girisinde bulunmaktadır. Deluge valf otomatik olarak açıldıgı anda basınçlı su spraynozuldan komple ortama bosalmaktadır. Bu sekilde bir baskın sistemi olusturulmustur. Bu tür söndürme transformatör sogutma sistemlerinde, petrol tanklarında vb. yerlerde kullanılmaktadır. Deluge valf otomatik olarak açılmasını ortamda bulunan yangın algılama sisteminden ve özel tertibatlı algılama sisteminden aldıgı sinyalle yapmaktadır.

ÖN TEPKİLİ ALARM VANA

Öntepkili Alarm Vanası Sisteminde basınçlı su deluge sistemde oldugu gibi vana girisinde mevcuttur. Sistem iki adet tetikleme bekler. Eger yangın dedektörlerinden bir alarm gelirse, vana tetiklenir ve su sprinklere kadar gelir.

Sprinkler patlamadıkça su bosalmaz. Aynı olaylar sprinklerin ilk acılması içinde geçerlidir. Yangın dedektörlerinden alarm gelmedikçe vana tetiklenmez ve ortama su bosalmaz.

About the author

Leave a Reply